12/24/2016

Asur İmparatorluk Dönemi Kaynaklarında Geçen Müzisyenler Hakkında Not

Etiketler

Asur İmparatorluk Dönemi Kaynaklarında Geçen Müzisyen Kandınlar

Asur İmparatorluk Dönemi Kaynaklarında Geçen Müzisyen Kadınlar Hakkında Kısa Bir Not

Asur İmparatorluk dönemi kaynaklarından, Asur’da, kutlamaların büyük ölçüde müzik eşliğinde yapıldığı ve müziğin erkek ve kadın müzisyenler tarafından üretildiği anlaşılmaktadır. Yazılı kaynaklar ve arkeolojik bulgular, söz konusu dönemde kadın müzisyenlerin, saray ve tapınaklarda çeşitli müzikal aktiviteleri gerçekleştirdiklerini göstermektedir.

Yazılı kaynaklarda Sumerce Mĺ.NÁR, Akadca nārtu/ nuārtu terimi ile ifade edilen kadın müzisyenler, Asur kral yıllıkları başta olmak üzere, çeşitli listeler, ritüel direktifler ve yönetimle ilgili metinlerde geçmektedirler. Bununla birlikte yazılı ve arkeolojik kaynaklarda, yerli olanlardan ziyade yabancı kadın müzisyenlerden bahsedilmesi ve sarayda sayılarının çok fazla olması dikkat çeken durumlardır. Dolayısıyla saray personeli arasında kabul edilen müzisyen kadınlar, muhtemelen sarayda yaşamış ve maddi olarak saray tarafından desteklenmiş olmalıdırlar. Bununla birlikte tapınaklarla da ilişkili oldukları, çeşitli ritüellerde rahiplerle beraber rol oynadıkları anlaşılmaktadır. Müzisyen kadınlar hakkında bilgi veren arkeolojik kaynaklar ise, Asur kraliyet saraylarında bulunan taş rölyefler ile dekoratif fildişi objelerdir.

Anahtar kelimeler: Asur İmparatorluğu, Müzisyen kadınlar, Mĺ.NÁR, Nārtu, Kral yıllıkları.

Benzer Yayınlar

Daha iyi bloglar için faydalı bilgilerin yanı sıra blog sitelerine katkıda bulunmak temel amacımızdır. Teşekkürler.

Blogger
Disqus
Yorum Ekle

Hiç yorum yok

Asur İmparatorluk Dönemi Kaynaklarında Geçen Müzisyenler Hakkında Not; hakkında görüşlerinizi bizimle paylaşın. Teşekkürler.